Gezond verplaatsen

fietsenOngeveer een derde van onze lokale CO2-uitstoot komt van onze auto’s, moto’s, brommers, bestelwagens, …
We moeten onze mobiliteit helemaal anders organiseren om deze uitstoot te verminderen: minder auto’s, meer fietsen, meer gedeeld en openbaar vervoer en dat allemaal zoveel mogelijk elektrisch of via alternatieve energiebronnen.  

 

Wat kan je zelf doen?  

 • Ga te voet: gezond en efficiënt 

Voor je het vergeet, te voet geraak je overal: geen parking, geen kosten en geen uitstoot.  En door te stappen houd je je lichaam gezond.  Via de trage wegen vind je verrassend snelle verbindingen en onbekende hoekjes van de stad.  
www.brugge.be/tragewegen   

 • Met de fiets ben je altijd beter af 

De fiets is hét vervoersmiddel in Brugge: wil je je snel, gezond, goedkoop en zonder file verplaatsen, dan kan niets tippen aan een fiets. Weet dat je ondertussen ook je fysieke conditie onderhoudt én veel minder plaats inneemt dan een wagen. Daarenboven ben je met de fiets vaak sneller in de stad dan met de auto.
www.brugge.be/bruggefietsstad 

 • Neem de bus en de trein: makkelijk en comfortabel 
  • Met de bussen van de Lijn word je in Brugge vlot op je bestemming gebracht.  De nieuwe busregeling garandeert een vlotte en zeer regelmatige verbinding tussen de belangrijkste bestemmingen. Deze nieuwe regeling komt er in 2021, de huidige regeling vind je hier: https://www.brugge.be/bussen-de-lijn 

  • De trein is de ideale verbinding naar andere steden.
   Met je fiets of auto kan je vlot en veilig parkeren aan het station of aan de randparking Waggelwater bij het station van Sint-Pieters. Vanuit deze stations reis je vlot naar elke bestemming in het binnenland of de kust. 

  • Met een deelfiets van Blue-bike rijd je vlot de laatste kilometers naar je bestemming. www.brugge.be/blue-bike-huren
 • Kies voor een deelwagen 

De auto blijft welkom in Brugge, maar hun aantal zal op termijn verminderen.  Zo creëren we ruimte voor duurzame weggebruikers zoals fietsen en openbaar vervoer.  Er zijn ook steeds meer deelwagens in Brugge.  Het aantal Bruggelingen dat bewust kiest om een wagen te delen via een deelsysteem neemt elke dag toe.  Het is niet alleen veel goedkoper, het scheelt een pak in parkeer- en onderhoudszorgen.
www.brugge.be/autodelen-3 

 • Schakel over op elektrisch rijden 

De toekomst van de auto is elektrisch: steeds meer automerken zullen betaalbare en comfortabele elektrische modellen aanbieden de komende jaren.  Wil je meewerken aan een gezonde en toekomstgerichte stad en kan je de investering doen? Schakel dan over naar een elektrisch voertuig.  Laden kan aan een van de laadpalen in je buurt of via je eigen stroomvoorziening. 
www.milieuvriendelijkevoertuigen.be/ 


Wat doet de Stad? 

 • Brugge verder uitbouwen tot echte fietsstad 

De stad zet sterk in op meer fietsen: meer fietscomfort, meer fietsruimte, meer fietsveiligheid. Dit krijgt vorm via meer fietspaden, meer school- en fietsstraten, meer slimme verbindingen (fietsbruggen of tunnels) en meer fiets-o-strades.
Dit zijn fietsverbindingen tussen randgemeenten, zodat ook het woon-werkverkeer op langere afstand veilig en comfortabel kan gebeuren.  

www.brugge.be/functionele-fietsroutes 

 • Een goed busnetwerk in de vervoerregio Brugge 

De stad Brugge wil het openbaar vervoer zo goed mogelijk organiseren. Samen met de omliggende gemeenten vormen wij een vervoerregio.  Samen met de Lijn werkten we een aanbod uit om zowel de binnenstad, de deelgemeenten als de randgemeenten zo goed mogelijk van openbaar vervoer te voorzien. We zullen daarbij zo snel mogelijk (maximaal 2025) overschakelen op elektrische bussen.  In de binnenstad komen zogenaamde microbussen: kleine elektrische bussen met een groot bereik en geen uitstoot. 

Het nieuwe vervoerplan zou vanaf 2021 operationeel moeten zijn, de kleine bussen in de binnenstad van 2023.  

 • Wij zorgen voor laadinfrastructuur 

Elektrisch rijden wordt dé toekomst in een stadsomgeving, maar dat betekent ook een grote aanpassing van onze laadinfrastructuur.  Momenteel staan er een 60-tal laadpalen. Om aan de toenemende vraag te voldoen, gaan we op zoek naar geschikte locaties en naar partners die deze laadstations uitbaten. 

www.brugge.be/laadpalen-elektrische-voertuigen 

 • Onze eigen voertuigen aanpassen: meer fiets, meer elektrisch 

Er loopt een audit die ons moet leren welke voertuigen passend zijn voor de vervoersnoden van de stadsmedewerkers. Daarbij zullen we zoveel mogelijk overschakelen op elektrische (cargo)fietsen en elektrische voertuigen.   

 • Taxi’s als belangrijke vervoerschakel 

Taxibedrijven die kiezen voor elektrische voertuigen krijgen in Brugge een voorkeurs-  behandeling. In Brugge zijn ook een aantal fietstaxi’s actief.  https://www.brugge.be/taxi-s 

 • Waterstof als alternatieve brandstof voor zwaar vervoer? 

Samen met andere partners zoeken we naar oplossingen om ook het zwaar verkeer fossielvrij te laten rijden.  Daarbij wordt onderzocht hoe we waterstof als nieuwe brandstof kunnen benutten. 

Deel deze pagina