Duurzame voeding

duurzame voedingWat je eet, heeft een belangrijke impact op ons klimaat. Bij de productie van voedsel komen namelijk broeikasgassen vrij.  Steeds meer mensen stellen zich dan ook de juiste vragen: waar komt ons voedsel vandaan en onder welke omstandigheden wordt het gemaakt. Ze kiezen ervoor om duurzaam te eten: eten met respect voor milieu, mens en dier.

Sinds 2015 heeft Stad Brugge een duurzame voedselstrategie, Bruggesmaakt , rond zes thema’s: korte keten, stadslandbouw, stadstuinieren, voedselverlies, Fair Trade, educatie. Samen met het Brugs Food lab, werken we samen acties uit.  

 

 

 

Wat kan jij doen?  

 

Vermijd voedselverlies. 

 • Per persoon belandt elk jaar maar liefst 37 kg aan voedingsmiddelen in de vuilnisbak. Koop verse groenten of fruit niet te lang op voorhand. Shop met een boodschappenlijstje, enz.   
  50 ambassadeurs krijgen nu opleiding in traject Foodwinners en zullen volgende jaren anderen motiveren om minder voedsel te verspillen! https://foodwinnersbrugge.be/# 

Food Winners: strijd met jouw gezin tegen voedselverlies

 

 

kies bewust je vlees en vis

 • Eet duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel en eet de juiste producten in het juiste seizoen. Bijvoorbeeld geen tomaten of aardbeien in de winter. Deze moeten dan een veel te lange weg afleggen (energieverslindend dus) en bovendien is de smaak niet optimaal. Maar sta bijvoorbeeld ook eens stil bij hoeveel vlees je eet en overweeg om wat meer duurzame vis op het menu te zetten.


  Tip: Meer inspiratie vind je in de handige seizoenskalender van Velt.  

 

kies voor plantaardig

Vigez stelde een gezonde voedingsdriehoek op en raadt ook aan om vlees eten te minderen. En, vlees hoeft niet elke dag op het menu te staan.

Probeer eens een dagje zonder vlees uit!

Tips en receptjes: https://bruggesmaakt.brugge.be/kies-voor-plantaardig 

 

 

Ga aan de slag in je tuin

 • Kweek je eigen groenten. Zelfs in een kleine ruimte zoals een bloembak of moestuinbak, kun je al je eigen groenten kweken. Beperk het gebruik van kunstmest, maar kies voor compost! Tips over vruchtwisseling en compostgebruik vind je in de zaai- en oogstkalender.

 

Koop Fair Trade. 

 • Bananen, rijst, koffie of cacao kunnen we hier niet telen. Koop ze daarom Fair Trade. Zo garandeer je een waardig loon voor de boer in het Zuiden. Die boer kan op zijn beurt zelf investeren in infrastructuur, gezondheidszorg en onderwijs voor zijn gemeenschap.  En jij krijgt een product op je bord dat gemaakt is met respect voor mens en milieu.  


 

Wat doet de stad? 

Sinds 2015 heeft Stad Brugge een duurzame voedselstrategie,Bruggesmaakt , rond zes thema’s: korte keten, stadslandbouw, stadstuinieren, voedselverlies, Fair Trade, educatie.Samen met het Brugs Food lab, werken we samen acties uit. 
Sinds 2017 engageerde Stad Brugge zich ook om enkel duurzame voeding aan te bieden op hun evenementen. Er is hiervoor een handleiding opgemaakt .  
Stad Brugge ondertekende ook het MUFPP (Milaan Urban Food Policy Pact). 

 

Korte keten

 

Voedselverlies

 • Via het project Foodwinners richten we ons ook naar Brugse gezinnen. We ondersteunen Brugse ambassadeurs die zich engageren en samen met ons voedselverspilling willen tegengaan.   

 • Via Flavour (Interreg 2seas project) maken we samen met een 20 tal Brugse partners een voedseldistributiesysteem om voedseloverschotten van supermarkten vlotter te verwerken en tot de juiste doelgroepen te krijgen.  
  Zo verminderen we CO2 uitstoot, creëren we sociale tewerkstellen en bieden we voedselhulp aan mensen in (kans)armoede.

 

 

Stadstuinieren

 • We creëren ruimte voor volkstuintjes en waar mogelijk ondersteunen we projecten van stadslandbouw.

 • De  kringloopkrachten geven info over ecologisch kringlooptuinieren /composteren.

 

Stadslandbouw

 

Fair Trade

 • Brugge is sinds 2008 Fair Trade Stad. Als Fairtradestad stimuleren we bedrijven, scholen, horecazaken, winkels … om voor Fair Trade - producten die niet lokaal geteeld kunnen worden te gebruiken of verkopen.  Zelf gebruiken we maximaal Fairtrade- en lokale producten.   

 

Educatie

 • Sinds 2017 engageerde Stad Brugge zich ook om enkel duurzame voeding aan te bieden op hun evenementen. Er is hiervoor een handleiding opgemaakt .  
 • Stimuleren van duurzame voeding op school via Good Food @ School

 

Wedstrijd

Via de wedstrijd Bruggesmaakt gaf Stad Brugge sinds 2015 een geldprijs aan projecten die één of meerdere van de thema's duurzame voeding op creatieve/innovatieve wijze bevorderden.

Alle projecten (tem 2019) vind je hier terug: https://bruggesmaakt.brugge.be/wedstrijd-brugge-smaakt-2 

Voorwaarden en inschrijving editie 2020 vind je hier (indienen voor 18 november 2020)

Meer weten?

Alle info over de Brugse voedselstrategie en de impact op klimaat en milieu vind je hier https://bruggesmaakt.brugge.be/ 

Deel deze pagina