Duurzame voeding

duurzame voedingWat je eet, heeft een belangrijke impact op ons klimaat. Bij de productie van voedsel komen namelijk broeikasgassen vrij.  Steeds meer mensen stellen zich dan ook de juiste vragen: waar komt ons voedsel vandaan en onder welke omstandigheden wordt het gemaakt. Ze kiezen ervoor om duurzaam te eten: eten met respect voor milieu, mens en dier.

Sinds 2015 heeft Stad Brugge een duurzame voedselstrategie, Bruggesmaakt , rond zes thema’s: korte keten, stadslandbouw, stadstuinieren, voedselverlies, Fair Trade, educatie. Samen met het Brugs Food lab, werken we samen acties uit.  

Wat kan jij doen?

 

Wat doet de stad? 

Sinds 2015 heeft Stad Brugge een duurzame voedselstrategie,Bruggesmaakt , rond zes thema’s: korte keten, stadslandbouw, stadstuinieren, voedselverlies, Fair Trade, educatie.Samen met het Brugs Food lab, werken we samen acties uit. 
Sinds 2017 engageerde Stad Brugge zich ook om enkel duurzame voeding aan te bieden op hun evenementen. Er is hiervoor een handleiding opgemaakt .  
Stad Brugge ondertekende ook het MUFPP (Milaan Urban Food Policy Pact),  de Glasgow Food an dclimate declaration   en de Green deal eiwitshift

Info stedelijke acties? klimaatenmilieu@brugge.be  of karine.debatselier@brugge.be 

 

Korte keten

Voedselverlies

 

Stadstuinieren

 • We creëren ruimte voor volkstuintjes (overzicht) en waar mogelijk ondersteunen we projecten van stadslandbouw.
 • De  kringloopkrachten geven info over ecologisch kringlooptuinieren /composteren.

 

Stadslandbouw

 

Fair Trade

 • Brugge is sinds 2008 Fair Trade Stad. Als Fairtradestad stimuleren we bedrijven, scholen, horecazaken, winkels … om voor Fair Trade - producten die niet lokaal geteeld kunnen worden te gebruiken of verkopen.  Zelf gebruiken we maximaal Fairtrade- en lokale producten.   

Educatie

 • Sinds 2017 engageerde Stad Brugge zich ook om enkel duurzame voeding aan te bieden op hun evenementen. Er is hiervoor een handleiding opgemaakt .  
 • Stimuleren van duurzame voeding op school via Good Food @ School
 • oprichten van de schoolfoodcouncil Brugge
 • Stad Brugge ondertekende de green deal eiwitshift
  Stad Brugge engageert zich om in het kader van Bruggesmaakt te communiceren via de eigen website en op sociale media over plantaardige producten, maar evengoed over de nieuwe plaats van dierlijke producten in een duurzaam en gezond voedingspatroon.
  Stad Brugge engageert zich om de handleiding ‘Duurzame voeding op evenementen’ aan te passen in lijn met de doelstellingen van de Green Deal. Hiertoe organiseert de stad ook infomomenten voor stadsdiensten, verenigingen en buurtcomités.
  Stad Brugge engageert zich om de doelstellingen van de Green Deal Eiwitshift te verwerken in het raamcontract stadscatering (broodjes, stadsrefter …).
  Stad Brugge engageert zich om de horeca te informeren over de Green Deal Eiwitshift.Stad Brugge ondersteunt scholen via het GoodFood@School project om de eiwitshift te vertalen naar de specifieke context.

Wedstrijd

Via de wedstrijd Bruggesmaakt gaf Stad Brugge sinds 2015 een geldprijs aan projecten die één of meerdere van de thema's duurzame voeding op creatieve/innovatieve wijze bevorderden.Alle projecten (tem 2019) vind je hier terug: https://bruggesmaakt.brugge.be/wedstrijd-brugge-smaakt-2 

Winnaars editie 2020 vind je hier.

Meer weten?

Alle info over de Brugse voedselstrategie en de impact op klimaat en milieu vind je hier https://bruggesmaakt.brugge.be/ 

Deel deze pagina