In Brugse bedrijven wordt heel wat fossiele brandstof verbruikt, niet alleen om te verwarmen, maar ook om dingen te maken. Om deze CO2-uitstoot weg te werken moeten bedrijfsprocessen anders bedacht worden. Het gaat daarbij niet alleen om de productie-industrie.
Ook in de dienstensector (handel, horeca, toerisme, zorg- en gezondheidssector, …) kunnen de werkmethoden anders bedacht worden zodat er minder nood is aan fossiele brandstoffen en dus ook minder CO2-uitstoot.
Wat kan jij doen?
Neem deel aan het TERTS project :
Ben je als KMO op zoek naar steun om te kunnen investeren in innovatieve en klimaatvriendelijke energietechnieken zoals warmtepompen gekoppeld met zonnepanelen, batterijopslag, micro-WKK of LED-verlichting met automatische sturing? Laat het ons zo snel mogelijk weten via klimaatenmilieu@brugge.be , dan komen we binnenkort al bij u ter plaatse om het potentieel in te schatten aan de hand van een energiescan.
Via het Europese project Interreg Vlaanderen-Nederland kunnen we 5 KMO’s helpen aan 50% subsidie bij deze investeringen, met een maximum van 15.000 euro per innovatieve techniek.
Deze 5 investerende KMO’s krijgen ook een SMAPPEE energiemonitoringssysteem cadeau om hun energiebesparingen makkelijk op te volgen.
Wie komt in aanmerking? KMO’s met maximaal 25 werknemers, zoals horeca, winkels, detailhandel, voedingszaken, kappers, kantoren en vrije beroepen. Twijfel je of jouw KMO nog energie kan besparen? Maak gebruik van de gratis energiescan op de opportuniteiten voor jouw bedijf in beeld te brengen!
Brugge heeft energie!
Ben je zelf ondernemer, dan kan je binnenkort via de Brugse energiecoöperatie (BGE) gericht advies krijgen voor een meer duurzame energiefactuur. Ondertussen kun je terecht op
www.vlaio.be/nl/begeleiding-advies/duurzaam-ondernemen.
Nuttige links
- Horeca https://www.green-key.be/
- Circulair Vlaanderen
https://vlaanderen-circulair.be/nl/doeners-in-vlaanderen - Vlaio ecologiepremie ( https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/ecologiepremie)
Wat doet de Stad?
- De stad Brugge stimuleert Brugse bedrijven en ondernemingen om de uitstoot van CO2 te beperken door het eigen energieverbruik te verminderen en zoveel mogelijk over te schakelen op groene alternatieven. Dit doen we ondermeer via het ondersteunen van de een energiecoöperatie die Brugse ondernemingen bijstaat in deze zoektocht.
- Waar mogelijk halen we Europese ondersteuningsprojecten voor Brugse bedrijven binnen. Momenteel loopt een ondersteuningstraject voor KMO’s in de dienstensector (https://klimaat.brugge.be/klimaat-vriendelijk-ondernemen-in-brugge)
- Ook voor haar eigen activiteiten wil de stad Brugge zo duurzaam mogelijk produceren.
- Zo zetten we sterk in op een duurzaam toerismebeleid
- Met het winterkompas geven we een richting aan onze winteractiviteiten: klimaatvriendelijk, duurzaam en goed voor Brugse ondernemers.
- De haven van Zeebrugge wil een leidende rol spelen in de energietransitie van de toekomst. De haven van Zeebrugge heeft veel aandacht voor duurzaamheid.
www.youtube.com/watch?v=zS51XMNwCUQ https://portofzeebrugge.be/nl/de-haven/duurzaamheid